Nieuwsbrief

   

Inschrijven

Klik op deze link

 

Nieuwsbrief juni

 

 

 

   

Kinderarbeid in de mijnbouw
Foto MO
Leopold en de CEO’S

Het is hartverwarmend te zien dat de onrechtvaardigheid uit het verre verleden aan de kaak gesteld wordt en dat de symbolen van racisme en uitbuiting met de vinger worden gewezen.
Helaas is er niet veel veranderd sindsdien en zal gratuit protest de kinderslavenarbeid in de illegale mijnen niet verhelpen De uitbuiting van lokale grondstoffen zonder daarvoor de rechtmatige prijs te betalen -dit noemt men ook wel roof of diefstal- zal hiermee ook niet stoppen.
Wanneer komt er een internationale overeenkomst die van de bedrijven zal eisen de herkomst van hun mineralen bekend te maken? De verkoop van deze mineralen moet uiteindelijk via een beurs lopen die de origine en de arbeidsomstandigheden in de exploitatie moet controleren.

Maar we maken ons geen illusies. Niemand laat zijn fortuin zomaar beknotten. Daarom kunnen we beter onze pijlen richten op de multinationals die met het zweet van kinderarbeid fortuin maken. Maar let wel, wij gaan hiervan het gelag betalen met een stijging van de prijzen van laptops en mobilofoons. De prijsstijging van bijvoorbeeld kobalt zal zeker doorgerekend worden in de verkoopprijs van uw smartphone en laptop en niet ten koste van hun winstmarge gaan.
Ons bijgedragen steentje kan zijn iets minder vaak van smartphone wisselen en bij onze vertegenwoordigers in de politiek -ja die bestaan- lobbyen voor auto’s op waterstof. Liefst dan nog waterstofauto’s met een verbrandingsmotor. Kan iemand een lijstje doorsturen van de Belgische ministers die hiervoor bevoegd zijn?

In afwachting van een oplossing kunnen we het leven van de jonge mijnwerkers gemakkelijker maken met ervoor te zorgen dat hun dagelijkse leefomstandigheden verbeterd worden met bijvoorbeeld een waterput met zuiver en permanent water in het dorp. Help hen daarbij en stort daarom nu een bijdrage op BE83 3630 7317 4315 bij de ING. Met twee euro staan we al een stap verder (dieper eigenlijk). In hun naam bedankt.

  Save the date

Woensdag 18 november is er een debat en lezingen over de mijnbouw in de Stroming te Antwerpen. Hou deze datum vrij.
Zie vanaf september op onze website.
Steun via de Pixeljacht

Met twee euro kan u onze projecten steunen en misschien mee op reis gaan naar Afrika. Wint u een reis, dan heeft u 5 jaar de tijd om deze te maken.
Volg ons op facebook