Watafrik
s

Bomen voor Leven
10 miljoen bomen voor leven

 

In het kader van de actie Bomen voor Leven steunen we in 2014 ASAK in Nioro.

De Sahel moet herbebost worden en dit om meerdere redenen. De eerste reden is dat een bos de verwoestijning tegenhoudt. De woestijn rukt schrikwekkend op naar het zuiden en het is zinloos waterputten te slaan en dorpen te helpen, die na enige tijd onder de duinen bedolven zijn.

Bossen zijn ook een bron van voedsel en inkomen en tenslotte genereert een bos van enig formaat zijn eigen neerslag.


Om deze redenen heeft de Afrikaanse Unie in 2006 beslist een bosgordel van 15 km breed aan te leggen van Dakar naar Djibouti.

Voor een bos heb je in de beginfase water en een omheining nodig wat een investering vereist maar anderzijds biedt dit bos de mogelijkheid tot “agroforestry”. Tussen de bomen worden dan planten gekweekt die in de schaduw van de bomen en de vochtige atmosfeer van het bos goed gedijen en niet uitdrogen door de verzengende hitte.

ASAK legt in Nioro een plantage met 4ha van de Acacia Senegalensis aan. Dit wordt jaarlijks uitgebreid. Na 5 jaar geven de bomen de zeer gevraagde Arabische gom. Dan wordt het project zelfbedruipend. Zo wordt er weer een deel van de jeugd ter plaatse aan werk geholpen en een stukje woestijn de halt toegeroepen.

Water voor Afrika